Panssarit kärjessä: voittoisa joukko vain ampuu tiensä auki


Jatkosodan hyökkäysvaiheessa panssarit vetivät tien auki kärjessä. Tappiot olivat hurjia, ja niin oli hyökkäysintokin. Sama laki pätee sodassa, urheilussa, liiketoiminnassa ja monessa muussa asiassa: voittoisaa tiimiä on vaikea pysäyttää, ja se vain ampuu tiensä auki hurjistakin paikoista. Ote kirjasta Panssarisotaa.

– Eteenpäin!

Seuraavassa mutkassa tulitti vihollisen panssari. Sen kranaatit tulivat sekunnin välein ja osuivat joka ainoa. Haavoittunut ajaja syöksyi ulos. Hän kaatui vaunun eteen konekiväärin suihkuun. Vaunu syttyi tuleen, muut jäivät sisälle.

Hetken hämmingin jälkeen vaunut lähtivät jatkamaan. Mutkan takaa tulivat eteen vihollisen panssarit. Vaunut jyristivät eteenpäin kuumin moottorein, kunnes näkivät toisensa ja tulitus alkoi. Kärkivaunujen ampujat painoivat jalkalaukaisinta, kunnes saivat murtuvat panssarilevyt syliinsä.

Kaksi vihollisen vaunua jäi tielle. Kaksi omaa oli tulessa. Sotilaat paloivat kukin penkkiinsä kädet kahvoissa kiinni. Kärjessä taistelevat tiesivät, että tie sankarihautaan on lyhyt ja varma.

– Kärki eteenpäin!

Vaunut ohittivat tuhoutuneet vihollispanssarit. Ohi ajaessaan miehet näkivät, miten kärkivaunusta putosi verinen mies ja jäi makaamaan tielle. Lääkintämies polvistui vihollisen viereen. Hän ei voinut tehdä mitään, pään vain nosti kurasta. Kuolevan sotilaan silmissä kuvastui ihmettely.

Kärki eteni ja kärjessä uudet miehet.

~ Kirjoittanut timomj : 6 elokuun, 2010.

Jätä kommentti