On tämäkin sellaista helvetin sotaa, jota ei soisi kenellekään


Lehväslaiho on mestari  yhdistämään sankaruuden, sodan tavallisuuden ja kauheudet yhdeksi kokonaisuudeksi. Ohessa pidempi ote sotakirjasta Läpimurto, jatkosota käynnissä. Sotamies Tikkanen päättää pelastaa vangiksi joutuneen sotamies Ahon tuhoamalla venäläisen vanginsaattopartion suolle viimeiseen mieheen. Sissit, nuo sodan rajut sekamiehet, eleettömästi toimivat kun toimia pitää.

Ase takoi ja luotisuihku kaatoi venäläisen kärkimiehen suolle. Sitten tulitus iski istujaan. Tämä oli pystyssä, mutta myöhästyi ja kaatui kiven viereen ja polvi jäi pystyyn.

Suolla muut venäläiset heittäytyivät maahan ja siellä aseet takoivat heti. Mutta Tikkanen ryömi hetken sivulle ja pääsi ison kiven taakse. Jotakin suolla huudettiin ja kaksi lähti juoksemaan oikealle. Tikkanen tulitti ja molemmat kaatuivat kasvoilleen. Kaksi muuta heittivät reput ja roiskivat konepistooleillaan. Tikkanen pidätti hengitystään, tuki asetta kiveen ja ampui pitkät sarjat. Peräkkäin venäläiset kaatuivat. Perimmäinen nousi vielä pystyyn, mutta Tikkasen tuli kaatoi miehen suon reunaan.

Aho paini suolla venäläisen kanssa. Aho puristi miestä takaapäin kurkusta ja yritti saada puukkoa saapasvarrestaan esille. Jos minä nyt hellitän otteeni, niin tämä pääsee ampumaan, sillä on ase kädessä. Viimeisillä voimillaan Aho karjaisi Tikkaselle:

– Tule – perkele – jo ….

Tikkanen juoksi suolle ja näki lähimmät venäläiset omissa verilammikoissaan ja tuuli heilutteli vaatteita. Aho ei enää jaksanut pitää venäläisestä kiinni. Venäläinen meni polvilleen ja yritti ampua. Mies myöhästyi sen verran, että sai Tikkasen ampumat luodit päähänsä ja kaatui siihen.

Sotamies Aho horjui paikoillaan mättään vieressä puukko kourassa ja katseli kuin kauhunäkyä. Hänellä oli verinen puukko yhä lujasti kouraan puristettuna. Tikkanen arveli, että Ahon poika itkee kohta, sitä on sen verran hakattu. Hän sanoikin hitaasti:

– Se on ohi nyt, kuulepa se on ohi nyt, vaan olet kuule kamalan näköinen.

Tikkanen näki, miten Aho vapisi yhä ja silmät seisoivat päässä. Hitaasti mies kääntyili ja katseli kuolleita venäläisiä. Tikkanen tunsi, että nyt otti rinnasta, ja ajatteli, että on tämäkin sellaista helvetin sotaa, jota ei soisi kenellekään.

~ Kirjoittanut timomj : 30 huhtikuun, 2010.

Jätä kommentti